Hur dricker man alkoholfri sprit på bästa sätt?

Varför dricka sprit utan alkohol?

I Sverige där alkoholkulturen är väldigt stark verkar det bitvis vara väldigt provocerande att välja ett alkoholfritt alternativ. Glåporden haglar till de producenter som satsar på denna efterfrågan och förståelsen till att det faktiskt finns ett behov är låg. Orsakerna till valet kan vara många, men du får oftast frågan – “Varför?” Det måste finnas en förklaring till varför du avstår. Mer om det kan du läsa i tidigare inlägg HÄR.

Lyre’s Pink Negroni

Allt fler gör medvetna aktiva val och avstår från alkohol, det behöver inte finnas en anledning och du ska inte behöva svara på frågan. Många gånger är alkoholen kopplad till en social tillställning, en delaktighet, det fina glaset och isbiten som klirrar. Frågan kan istället vara – “Varför ska man exkludera?”

Gnista Floral Wormwood

Det ena behöver inte utesluta det andra, inkludera dina gäster som vill avstå alkohol genom att erbjuda goda alkoholfria drycker i lika fina glas. Skåla på lika villkor, att få vara delaktig. Det goda värdskapet gäller i alla åldersgrupper. Alla gäster som bjuds in ska få en total smakupplevelse och känna att det är fest. Gör kvällen lugnare genom varannan alkoholfri kanske?

Hur dricker man alkoholfri sprit?

Att jämföra sprit med alkoholfri sprit är som att jämföra kött med vegetariskt. Om du tror att du ska äta en saftig burgare på högrev och väljer en vegetarisk variant så smakar det inte kött, men om du däremot har inställningen att du ska smaka ett gott alternativ så får du en helt annan upplevelse. Mer om detta ämnet kan du läsa HÄR.

Om man testar att dricka en alkoholfri spritvariant rent första gången, så ja då är smaken tunn, av naturliga skäl. Den är inte tillverkad för att nå sitt bästa jag genom att drickas rent utan ska avnjutas som cocktail eller drink.

Lyre’s Southside

Att dricka dem rent är inte en rekommendation som någon av våra producenter gör. Självklart finns även här undantag, personlig tycke och smak styr vad man tycker om. Vill du testa dricka tex American Malt rent med en isbit så gör du det. Det finns flera kunder som tycker om det, men rekommendationen är att nyttja dem som bas till drinkar. Det är då den alkoholfria spriten kommer till sin rätt och är ett mycket bra alternativ till den som väljer att inte dricka alkohol just idag, vid detta tillfället eller kanske för alltid?

Det finns massor av spännande recept att följa till att göra supersmarriga drinkar av världsklass. Alla våra producenter har bra sidor för inspiration som du kan hitta nedan.

Vi finns också tillgängliga för frågor, följ oss på Facebook och Instagram så svarar vi omgående!

Receptbank

Bax Botanics

Carlbaums

Ceders

Fluere

Gnista

ISH Spirits

Lyres

Martini

Seedlip

Stryyk