Bäst före och oftast lika bra efter, för vår miljö!

Ibland har vi några få flaskor kvar av några produkter som har kort bäst före datum, ibland får vi leverans där vi redan har för kort tid på oss att sälja. Ibland samarbetar vi med leverantörer att ta in produkter och sälja billigare.

Bäst före och lika bra efter brukar man säga, och vi tycker inte om att slänga bra produkter. De håller betydligt längre än vad datumet säger.

Vi väljer att sälja ut dem till riktigt bra pris, så gör vi miljön en tjänst istället för att låta dem gå till svinn. Denna färdigkombinerade lådan “Save the Planet” varierar i innehåll då varor kommer och går i Rea-sortimentet.

Bäst Före

Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att produkten blir direkt dålig därefter. När det gäller dryck kan de hålla i månader och till och med år efter att bäst-före datumet passerat.

Det som eventuellt kan hända när bäst före-datumet passerats är att smak eller färg förändras.

Bäst före-datumet gäller oöppnat. Tillverkaren märker ibland ut hur länge en vara håller efter att förpackningen har blivit bruten och hur den bäst ska förvaras, exempelvis ”öppnad förpackning förvaras i kyl i 2-3 månader”, också detta är en rekommendation, ibland håller varan lite längre. Titta, lukta och smaka – dina sinnen avgör i många fall om drycken har påverkats.  

Minska matsvinn

Ett enkelt sätt att minska matsvinnet är att titta, lukta och smaka. Ser den okej ut, luktar den okej, smakar den okej — då är den också okej.

Mängder av mat slängs enbart på grund av att många inte vet vad bäst före-datumet betyder, ca 20% av tillfrågade personer i en Sifo-undersökning gjord av Matsmart. Det innebär att helt perfekt mat slängs helt i onödan på grund av okunskap.

Den här okunskapen kan bidra till Sveriges matsvinn. Totalt uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall varje år i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Av detta är ungefär hälften onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Produktionen av den mat som kastas varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid.

DU gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken.

Skillnad på sista förbrukningsdag

Varor märkta med sista förbrukningsdag ska däremot inte ätas efter att slutdatumet passerats. Det gäller exempelvis produkter som färskt kött, fisk och fågel. Vi har inga sådana varor på unBooze.

Läs mer på Livsmedelsverket.