fbpx

Vad är alkoholfritt och varför vill man dricka det?

Vad räknas som alkoholfri dryck?  

Drycker som innehåller mer än 2,25 % alkohol klassas i svensk lag som alkoholdryck. Enligt EU måste alkoholhalten sättas ut på etiketten om den är över 1,2 %. På unBooze.se har vi valt att endast sälja drycker med alkoholhalt upp till 0,5 % som enligt livsmedelsverket klassas som alkoholfritt.

Hos oss kan du därför hitta drycker som har en alkoholhalt mellan noll och en halv procent. Den nivån kan du vara trygg med om du till exempel ska köra.  

Om du vill vara säker på att hitta produkter som har 0,0 % alkohol så använd vår tag “alkoholfri“, där finns drycker som inte innehåller någon alkohol alls. Den finns till för de som absolut inte vill ha någon alkohol alls, tex vid en graviditet. Det går inte att sätta en gräns för vad som är säkert för fostret och även måttliga mängder alkohol kan orsaka skada. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att helt avstå från alkohol så snart någon tror sig vara gravid. 

Varför är det alkohol i alkoholfri dryck?  

Alkoholfria drycker kan ibland innehålla en liten mängd alkohol på upp till 0,5 procent eftersom alkoholen lyfter fram smaker och aromer.  Dessutom görs alkoholfri dryck ibland av drycker som från början innehåller alkohol. Det är tekniskt svårt att få bort precis all alkohol när man tillverkar den alkoholfria varianten, då många drycker ingår i en process där sista steget är avalkoholisering.

Varför välja alkoholfritt?

Allt fler göra aktiva val och avstår från alkohol, det behöver inte finnas en anledning och du ska inte behöva svara på frågan “Varför?” Vi har en alkoholkultur och norm i Sverige som vi behöver hjälpas åt att förändra. Det ska vara ok att aktivt välja bort alkohol, likväl för de som vill dricka alkohol.

Både Systemet och restaurangerna har upptäckt att efterfrågan på alkoholfria alternativ ökar för den som vill njuta av god dryck till vardag eller fest.

Många gånger handlar alkoholen om en social tillställning, en delaktighet, det fina glaset och isbiten som klirrar. Det ena behöver inte utesluta det andra, inkludera dina gäster som vill avstå alkohol genom att erbjuda goda alkoholfria drycker i lika fina glas. Skåla på lika villkor, att få vara delaktig. Det goda värdskapet gäller i alla åldersgrupper. Alla gäster som bjuds in ska få en total smakupplevelse och känna att det är fest.

När det gäller att avstå alkohol på grund av livsstil och hälsa är det framför allt en trend bland yngre. Det är tydligt att de har en ökad medvetenhet om hur alkohol påverkar kroppen. Nya dieter, träningsmetoder och tips på hälsosam livsstil. Den ständiga påminnelsen om våra hälsoval. För att hålla sig i form och behålla hälsan livet ut måste man onekligen tänka på vad man stoppar i sig – både när det gäller mat och dryck.

Självklart finns det mycket bekymmer kopplat till stora alkoholintag, som ökade våldsbrott och ledsamheter, barn som växer upp i rädsla. Jag har inte valt att fokusera på det i denna text, dock inte att förringa.

Att dricka alkoholfritt behöver inte bero på att du är alkoholist, vuxit upp med den otacksamma erfarenheten som barn till alkoholist, är gravid eller är kvällens chaufför.

Du kan göra ett aktivt val, som tex att ta varannan alkoholfri istället för varannan vatten, eller kör du helt enkelt bara alkoholfritt. Se det som att du har ett större utbud med fler valmöjligheter, varför begränsa sig?

Du får en möjlighet att välja utifrån situation som passar DIG. Du väljer och du bestämmer! Inga begränsningar, fler möjligheter.